1. Какви мерки трябва да вземем, за да облекчим оплакванията свързани с менопаузата?

За щастие повечето от симптомите, свързани с менопаузата са временни.

Вземете следните мерки, за да предотвратите техните ефекти:

  • Облекечете горещите вълни. Ако имате горещи вълни, правете редовни физически упражнения, обличайте се по подходящ начин и се опитайте да разберете кое точно провокира горещите вълни. За много жени провокиращите фактори могат да бъдат горещи напитки, силно подправени храни, алкохол и топлото време.
  • Намалете влагалищния дискомфорт. За облекчаване на сухотата на влагалището и дискомфорта при полов акт може да използувате водно-разтворими кремове и овлажнители. Запазването на нормалната сексуалната активност също може да намали тези оплаквания.
  • Подобрете съня си. Ако имате проблеми със съня, намалете съдържащите-кофеин напитки и правете упражнения точно преди лягане. Практикувайте още релаксационни техники като например дълбоко дишане и прогресивна мускулна релаксация.
  • Засилете мускулите на таза. Упражненията за мускулите на таза могат да подобрят някои от формите на уринна инконтиненция (изпускане по малка нужда).
  • Хранете се здравословно. Приемайте балансирана храна като например плодове, зеленчуци и зърнени храни и намалете мазнините и захарта. Вземайте поне 1200 до 1500 мг калций дневно.
  • Не пушете. Пушенето увеличава риска ви от сърдечни заболявани, остеопороза, мозъчен инсулт, рак и още много други медицински проблеми. То също така може да увеличи топлите ви вълни и да доведе до по-ранна менопауза.
  • Правете редовни физически упражнения. Тридесет-минутните упражнения в повечето дни от седмицата са с добър ефект за предпазване от сърдечно-съдовите заболявания, диабета и остеопорозата. Опитайте комбинация от аеробни упражнения като бързо ходене, бягане, танци и упражнения за сила.
  • Пазете се от нощно изпотяване и изпускане. Ако се потите през нощта, обличайте студени памучни дрехи преди лягане и пазете още един сух комплект в близост до леглото си.

2. Какво представлява хоромоналното заместително лечение?

Хоромоналното заместително лечение се състои от доставка на хормони - естрогени и прогестерон, обикновено приемани през устата и чрез кожни пластири.

Повечето пациенти взимат комбинация от естроген и прогестерон, защото естрогенът, даван самостоятелно води до сериозни последици, какъвто е например ракът на матката.

Прогестеронът дава странични реакции, като например непредвидимо кървене, главоболие, оточност и напрегнатост на гърдите. Възможно е даже да развиете изкуствено месечно кръвотечение в зависимост от режима на провежданото лечението. Ако ви е била направена хистеректомия и матката ви е отстранена - нямате нужда от прогестерон.

Лекарите могат да ви препоръчат хоромонално заместително лечение за предотвратяване на сърдечните заболявания и на остеопорозата, особено ако сте с фамилно предразположение към тези болести.

Лекуващият ви лекар може още да ви предпише влагалищен естрогенен крем за спиране на изтъняването на влагалищните тъкани и за подобряване на овлажняването му.

Ако имате рак на млечната жлеза, рак на матката, чернодробно заболяване или кръвни съсиреци (тромбоза) - не трябва да приемате естрогени, защото те увеличават риска от рецидив на споменатите заболявания.

Самостоятелният прием на прогестерон може да облекчи топлите вълни.

3. Как се лекува менопаузата?

Самата менопауза не изисква медицинско лечение.

Вместо това, лечението е фокусирано върху облекчаване на симптомите, предотвратяване и намаляване на хроничните промени, появяващи се през менопаузалните години.

При традиционната и алтернативната медицина най-разпространеният подход е да се добавят естрогени в организма, който не ги произвежда в достатъчно количество. Познато в традиционната медицина като хоромонално заместително лечение, този метод е до известна степен противоречив, поради определени странични ефекти - така че заедно с лекар ще трябва внимателно да претеглите ползата и риска преди да вземете решение за лечение.

4. Какви са проблемите и усложненията, свързани с менопаузата?

Обикновено след менопаузта се появяват няколко хронични медицински проблема. Ако сте информирани за тях, вие можете да предприемете мерки за предотвратяването им:

  • Сърдечно-съдови заболявания. При намаляване на нивото на естрогените, вашият риск за сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Може значително да намалите този риск като предприемете следните мерки: спиране на тютюнопушенето, намаляване на кръвното налягане, правене на редовни физически упражнения и прием на здравословна храна.
  • Остеопороза. През първите няколко години след менопаузата, вие губите калций от костите с по-голяма скорост, което увеличава риска ви за остеопороза. Остеопорозата отслабва костите, те стават крехки, което води до счупвания при минимални травми. Жените след менопаузата са особено склонни към счупвания на шийката на бедрената кост, китката и гръбнака. По тази причина е много важно да приемате адекватно количество калций- 1200 до 1500 мг дневно и витамин Д – 400 до 800 интернационални единици дневно. Важно е да правите редовни физически упражнения, за да запазите костите си здрави.
  • Уринна стресова инконтиненция. При загубата на еластичност на влагалището и уретрата (тръбичката, която отвежда урината от пикочния мехури), може да развиете стресова инконтиненция- състояние, при което се изпуска урина при кашляне, смях или вдигане на тежести.
  • Увеличаване на теглото. При забавянето на обмяната на организама, която настъпва заедно с намаляване на нивото на естрогените, нормално е теглото и формата на тялото ви да претърпят промяна. Ще трябва да консумирате по-малко храна- може би 200 до 400 калории по-малко на ден и да правите повече физически упражнения, за да поддържате нормалните си килограми.

5. Как се диагностицира менопаузата?

Рядко се налага да се извършват лабораторни изследвания за потвърждаване на менопаузата.

Симптомите на повечето жени обикновено са достатъчни, за да да се получи нужната информация, че те преминават през този процес.

В някои случаи е важно да се изключат други проблеми.

Могат да се изследват фоликуло-стимулиращия хормон (FSH) и естрогените (естрадиол) в кръвта. При менопаузата нивото на FSH нараства, докато естрадиолът намалява.

6. Кое води до ранно настъпване на менопаузата?

Менопаузата е обикновено естествен процес. Някои особени хирургически и консервативни методи на лечение обаче могат да доведат менопаузата по-рано от очакваното. Такива са:

  • Отстраняването на матката (хистеректомията) - тази оперативна интервенция, която отстранява матката, но съхранява яйчниците не причинява менопауза. Макар, че нямате менструални кръвотечения, яйчниците ви все още отделят яйцеклетки и полови хормони. Операцията, отстраняваща матката и яйчниците (тотална хистеректомия) води до действителна менопауза.
  • Химиотерапия и лъчелечение - тези средства за лечение на рак могат да предизвикат и менопауза, която се развива бавно и постепенно.

7. Какви са симптомите на менопаузата?

При всяка жена менопаузата протича по различен начин. Различна е и възрастта, при коята започва самата менопауза. Някои жени достигат до нея на 30 години, а други на 50. Обикновено и симптомите й са строго индивидуални. Може да изпитате разнообразни физически и емоционални промени като например:

  • Нередовна менструация. Менструалните ви цикли могат да спрат внезапно или постепенно, да стават по-оскъдни или по-обилни, след което да престанат напълно. Непредвидимостта на циклите ви може да е първия знак, че наближавате менопаузата.
  • Болки по време на полов акт. Причинява се от изтъняване на тъканите на влагалището и загуба на овлажняването му, което се дължи на намаленото ниво на естрогените. Може да изпитате парене и сърбежи, заедно с повишен риск от инфекции.
  • Горещи вълни. Дължат се спадането на нивото на естрогените и разширяването на кръвоносните съдове, водещо до повишаване на кожната температура. Изразяват се във внезапно зачервяване или затопляне на лицето, врата и горната част на гърба, които могат да причинят изпотяване. Горещите вълни обикновено траят няколко минути.
  • Нощни изпотявания. Често са последица от топлите вълни. Те могат да нарушат съня и да доведат до безсъние.
  • Емоционални промени. Изразяват се в увеличена нервност, тревожност и раздразнителност. Може да изпитвате колебания в настроението, да сте по-възбудени и по-склонни към емоционална подтиснатост.
  • Промяна във вида ви. Подкожната мазнина, която преди е била концентрирана около бедрата и ханша ви може след менопаузата да се отлага над кръста и в коремната област. Може да забележите загуба на пълнота в гърдите си, изтъняване на косата си и набръчкване на кожата.

8. Какви са причините за настъпването на менопаузата?

Типично за жените на около 40 годишна възраст е намалената функция на яйчниците, която постепенно се понижава и спира напълно, което засяга зреенето на яйцеклетките.

По-важно влияние оказва намалена продукция на естрогени и прогестерон.

Ниското ниво на тези хормони и особено на естрогените води до промени на целия организъм и на репродуктивната му система - най-забележима, от които е спирането на менструацията.

Намаленото ниво на естрогените причинява много от симптомите, свързани с менопаузата.

9. Какво представлява менопаузата?

Менопаузата означава край на менструацията, но терминът също така се отнася към месеците и годините в живота на жената преди и след нейната последна менструация.

Лекарите дефинират менопаузата като времето, настъпващо след последното ви менструално кръвотечение. Тя представлява серия от промени, които могат да започнат във възрастта между 30 или 40 години и да продължат в периодите около 50 и даже около 60 години.

Менопаузата е естествен биологически процес, а не заболяване. Макар, че е свързана с хормонални, физически и психосоциални промени, тя не е краят на вашата младост и сексуалност. Днес голямата част от жените прекарват половината от живота си след менопаузата.

Повечето жени забелязват промени в менструацията, изразяващи се в нередовни цикли и оскъдно кървене приблизително пет години преди пълното й спиране.

Някои симптоми, каквито са горещите вълни и колебанията в настроенията са временни и отминават при приспособяване на организма. Възникват и по-постоянни промени. Намаленото ниво на естрогените например засяга начина, по който организмът усвоява калция и увеличава нивото на холестерола в кръвта; така следменопаузалните жени се изправят срещу повишен риск от развитие на остеопороза и сърдечни заболявания като например атеросклерозата.