Маточни кръвотечения

 

Това са най-често оскъдни или умерени кръвотечения, които нямат връзка с менструацията, появяват се в различно време на менструалния интервал, явяват се без видима причина, след полово сношение или след гинекологично изследване през влагалището. Наблюдават се често през критичната възраст на жената, поради което се свързват с нея. Понеже обикновено (особено в началото на появата им) са оскъдни и непостоянни, често жените не им обръщат сериозно внимание и късно се обръщат към лекаря.
 
 
Причини за маточни кръвотечения
Причините за неправилните (ациклични) кръвотечения са изключително разнообразни - функционални хормонални разстройства, аборт при ранни срокове на бременност, неподозирана бременност, извънматочна бременност, общи заболявания (хипертонична болест, атеросклероза, кръвни и сърдечни, заболявания и др.), възпалителни и тумор ни заболявания на матката и нейните придатъци. Ето защо всяко неправилно кръвотечение от гениталиите, колкото и оскъдно да е то, налага неотложна консултация с гинеколог, който разполага с необходимите средства за изясняване причината на кръвотечението, за да определи правилното лечение.
 
 
Изследвания на  неправилните маточни клъвотечения
Понякога неправилните кръвотечения налагат системни гинекологични изследвания: цитологично и колпоскопско изследване (познати на жените от профилактичните прегледи), пробен кюретаж или взимане на материал за хистологично изследване, за да се изключи или диагностицира в най-ранния стадий ракът на маточната шийка и маточното тяло, много сериозно внимание и неотложна консултация с гинеколог изискват  и т. нар. контактни кръвотечения и кръвотечения при полово сношение, влагалищно изследване и пр.
 
 
Лечение на неправилните маточни кръвотечения

Лечение на неправилните кръвотечения от гениталиите може да се предприеме само след пълно изясняване и диагноза. Самолечението с капки или инжекции за спиране на кръвотечението, преди да е изяснена неговата причина, е противопоказано и опасно. То може да забави ранната диагноза и своевременното правилно лечение. 

 





{START_COUNTER}