Имам болезнена менструация

 

Ненормално болезнената менструация е често срещана аномалия. Освен интензивната болка в кръста и малкия таз често се наблюдават и други съпътствуващи  невровегетативни  смущения, свойствени на нормалната менструация, но изразени в по-силна степен.
 
Симптоми при болезнена менстурация
Понякога болката при менструация може да бъде толкова силна, че да направи жената нетрудоспособна . Менструация може да бъде ненормално болезнена още от първата си поява или да стане болезнено вторично, след като дълго  време е била нормална, неболезнена.
 
Причини за болезнена менструация
Причините за болезнената менструация могат да бъдат различни, но, общо взето, се групират в три основни разновидности: Психогенно обусловена болезнена менструация- твърде честа форма, пораждането, на която винаги е лесно да се изясни.
Функционално обусловена болезнена менструация - от нарушение на контрактилността на матката, хормонални разстройства и др. Органично обусловена болезнена менструация - при аномалии в анатомичната структура на матката: недоразвита матка, еднорога или двурога маткa, стеснение на каналчето на маточната шийка след аборт, при миома на матката и др. Болката може да бъде с присвиващ характер, постоянна или с прекъсване, остра или тъпа. Може да предшествува или да съпътства менструацията. Обикновено е най-силна през първия ден или непосредствено преди идването на менструацията. Често се придружава от главоболие (понякога с мигренен характер), гадене, повръщане, безсъние, нервна превъзбуденост, нарушена физическа и психична работоспособност.
 
Лечене на болезнена менструация

Трайното излекуване на болезнената менструация  изисква уточняване и отстраняване на причината, а това налага системно гинекологично изследване. Вземането на обезболяващи лекарствени средства (с които често се злоупотребява и привиква) може само временно да успокои болката, но не и да доведе до трайно излекуване. В някои случаи се налага и хирургично лечение. За временно успокояване на болката без лекарска консултация могат да се използуват само обикновени обезболяващи средства - аналгин, седалгин и др. - по 1 таблетка 3-4 пъти дневно. Поставянето на грейка на корема или кръста не бива да се прилага, тъй като може да предизвика обилни и опасни кръвотечения. 

 





{START_COUNTER}